O tradiție onorata pentru camaraderie, precizie și control, beneficiile tirului cu arcul sunt vaste. Dar motivele depășesc plăcerea sportului, extinzându-se în domeniul fitnessului fizic și al dezvoltării abilităților. În interior și în aer liber, competitiv și social, pentru vânătoare sau sport, tirul cu arcul te menține activ și angajat.

Deci este tirul cu arcul un bun hobby? Absolut! Iată câteva dintre numeroasele motive pentru care practicarea tirului cu arcul este bună pentru corpul tău.

Tirul cu arcul îți intareste musculatura

Deși s-ar putea să crezi că tirul cu arcul doar iti construiește puterea brațelor, unul dintre beneficiile tirului cu arcul este că de fapt implică întreg corpul superior. Utilizarea arcului se bazează pe mușchii pieptului, umerilor, brațelor și mâinilor, împreună cu trunchiul.

De fiecare dată când tragi de arc, acești mușchi sunt angajați până la un minut înainte ca sfoara și săgeata să fie eliberate. Cantitatea de angajare musculară depinde de greutatea de tragere a arcului. Greutatea de tragere variază între arcuri (în special arcurile compound, care utilizează un sistem cu came pentru a reduce greutatea de tragere atunci când sunt trase complet), astfel încât poti găsi arcuri cu greutăți de tragere care variază de la 15 la peste 70 de lbs! Acest lucru face ca unul dintre beneficiile tirului cu arcul să fie o formă excelentă de exercițiu.

Arbaletele au greutate de tragere. Cu toate acestea, spre deosebire de arcurile tradiționale, nu trebuie tinut strans înapoi în timp ce tintesti cu o arbaletă. Vei experimenta greutatea de tragere a arbaletei doar atunci când tragi coarda; dupa aceea, arbaleta ramane armata pana cand tragi. Asta face ca folosirea unei arbalete să incordeze muschii pentru un timp mai scurt decat in cazul arcurilor.

Tirul cu arcul îmbunătățește puterea mâinii și a prinderii

Pe lângă antrenarea întregului corp superior, tirul cu arcul implică cu adevărat mușchii degetelor și mâinii. Chiar dacă ai petrecut ani de zile antrenându-te, majoritatea antrenamentelor cu greutăți nu implică angajarea mușchilor degetelor și mâinii, ceea ce înseamnă că probabil că vei avea dificultăți să manuiesti și să ții un arc la început.

Unul dintre beneficiile tirului cu arcul este că îți angajează în mod constant mușchii mâinii, îmbunătățind puterea de prindere. Vei construi o putere serioasă în anumite părți ale corpului, pe care puțini oameni cred că le-ar exercita.

Tirul cu arcul crește coordonarea mână-ochi

Indiferent dacă ești începător cu tirul cu arcul sau un arcaș de-o viață, știi că ai nevoie de multă concentrare pentru ca săgeata ta să lovească ținta.

Tirul cu arcul este un hobby bun pentru coordonarea ochi-mână, antrenându-ți mâinile să țintească pe baza feedback-ului de la ochi. Coordonarea ochi-mână este ceva pe care îl folosești în fiecare zi, de la conducerea unei mașini până la prinderea obiectelor scăpate. De-a lungul timpului, vei reacționa mai rapid la stimulii vizuali. Acesta este poate fi unul dintre cele mai mari beneficii ale tirului cu arcul.

Tirul cu arcul îmbunătățește echilibrul

Gândește-te chiar la momentul de dinainte de a elibera săgeata. Totul este atât de nemișcat. Este aproape ca și cum întreaga lume s-ar opri în loc in acea clipa.

Pentru a fi un arcaș bun, corpul tău trebuie să mențină acea liniște. Trebuie să menții o poziție constantă în timp ce țintesti, iar asta necesită echilibru. Deoarece arcașii trebuie să mențină această liniște în timp ce trag sfoara înapoi, țintesc și eliberează săgeata, ei dezvoltă, de asemenea, un puternic simț al echilibrului. Acest lucru se datorează faptului că mușchii de bază sunt strâns legați de echilibru. Acest beneficiu al tirului cu arcul iti îmbunătățește coordonarea în viața de zi cu zi.

Tirul cu arcul promovează o postură bună

Un alt beneficiu al tirului cu arcul care se extinde în viața de zi cu zi este impactul său asupra posturii. Pentru a atinge cu succes o țintă, trebuie să stai drept. Tirul cu arcul necesită o postură și o aliniere corectă.

Practicarea regulată a tirului cu arcul iti antrenează corpul să rămână într-o poziție verticală a coloanei vertebrale. Pe lângă faptul că este benefic pentru scopul tău, a avea o postură mai bună ajută la reducerea riscului de rănire, previne solicitarea excesivă a articulațiilor și mușchilor corpului și poate ajuta la reducerea durerilor de spate.

Beneficiile fizice ale tirului cu arcul

Deși tirul cu arcul este adesea perceput ca fiind o activitate staționară, este fantastic pentru sănătatea și bunăstarea ta fizică. Tirul cu arcul este mai mult decât un bun hobby; De asemenea, te alături unei comunități și unei tradiții vechi de generații, care este bună pentru corpul tau. Este timpul să-ți iei arcul sau arbaleta și să începi să exersezi.