Arcuri

Filter

În tirul sportiv, arcurile sunt utilizate în mod obișnuit în două discipline principale: tir cu arc recurv și tir cu arc compus. Acestea sunt tipurile de arcuri folosite în competițiile olimpice și în alte competiții internaționale de tir cu arc.

  1. Arc recurv: Arcurile recurve sunt numite astfel datorită formei lor distinctive, cu vârfurile curbate în direcția opusă a tragaciului. Aceste arcuri sunt compuse dintr-o combinație de materiale, cum ar fi lemn, fibră de sticlă și carbon. Ele sunt echipate cu mânere și brațe interschimbabile, ceea ce permite ajustarea greutății și a tensiunii arcului. Arcurile recurve sunt utilizate atât în ​​competițiile în aer liber, cât și în cele în sală.
  2. Arc compus: Arcurile compuse sunt caracterizate de utilizarea unui sistem special și scripete care oferă o întindere mai ușoară a arcului și o tensiune mai constantă în timpul întinderii. Aceste arcuri sunt construite din materiale moderne, precum aluminiu și fibră de carbon. Arcurile compuse sunt recunoscute pentru puterea și precizia lor superioară. Echipate cu viziere, stabilizatoare și alte accesorii, acestea sunt folosite în competițiile de tir cu arc în aer liber și în sală.

În ambele discipline, arcurile sunt utilizate împreună cu săgeți speciale, numite săgeți de tir, care sunt proiectate pentru a fi aerodinamice și precise. De asemenea, se folosesc și alte echipamente, cum ar fi brațe de protecție, mănuși și ochelari de protecție, pentru a asigura siguranța și confortul trăgătorului.

Tirul sportiv cu arcuri necesită abilități tehnice, concentrare și precizie, iar competițiile pot fi organizate pe distanțe diferite, în funcție de categoria de vârstă și nivelul de competiție.

Este important să menționăm că, în funcție de țară și de reglementările locale, există reguli specifice și restricții legale privind posesia și utilizarea arcurilor pentru tir sportiv. Înainte de a practica tirul cu arc în scopuri sportive, este recomandat să te informezi cu privire la reglementările din țara ta și să urmezi instrucțiunile de siguranță specifice disciplinei.